Sermaye Piyasası Hukuku

Sermaye piyasası, genel olarak sermaye arz ve talebinin karşılandığı yer olarak tanımlanabilmektedir. Sermaye piyasası hukuku ise sermaye piyasalarının işleyişine ve denetlenmesine ilişkin hukuki düzenlemeleri, yatırımcıların menfaatlerinin korunmasını ve piyasaların devamlılığını sağlayan kurallardan oluşan hukuk dalıdır. Sermaye piyasası hukuku ülkemizde esas olarak 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunun amacı, “sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi” olarak belirtilmiştir.

Kanunda belirtilen amaç ve uygulamaların yerine getirilmesi, sermaye piyasası kurum ve araçlarına yönelik usul ve esasların düzenlenmesi ve Kanun kapsamındaki kurum ve ortaklıkların denetimi için ise Sermaye Piyasası Kurulu yetkilendirilmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun temel fonksiyonları ise; sermaye piyasalarına ilişkin düzenlemeler yapmak, izahname ve ihraç belgelerini onaylamak, kurum ve ortaklıklara sermaye piyasalarında belirli faaliyetlerde bulunabilmeleri için gereken izinleri vermek, sermaye piyasalarının istikrarı için denetim ve gözetim yapmak, tedbir ve yaptırım uygulamak olarak düzenlenmiştir.

Sermaye piyasası mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen; Sermaye Piyasası Kurulu ve BİST’e yapılacak bildirim ve başvuruların takibi, sermaye artırımı ve halka arz gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi,önemli sözleşmelerin düzenlenmesi ve imzalanması, yabancı fon, hisse senedi ve borçlanma senetlerinin satışı gibi birçok hususun sorunsuz bir şekilde yürütülmesi şüphesiz ki hukuki bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Önal&Önal Hukuk Bürosu sermaye piyasalarına ilişkin her türlü işlemin yürütülmesinde ve açılan soruşturmaların takibinde müvekkillerine hukuki destek ve danışmanlık sağlamaktadır.