Banka Hukuku
Banka Hukuku
Banka veya bankacılık hukuku, banka ve benzeri kuruluşların hukuki iş ve işlemlerini, görev ve yükümlülüklerini düzenleyen karma bir hukuk dalıdır. Ekonomik sistemin devamlılığı açısından büyük öneme sahip bankalar, birer ticari işletme olmalarına rağmen, aynı zamanda kamu hizmeti vermektedir ve ticaret, borçlar, icra iflas hukuku ve hatta ceza hukuku gibi birçok alanla bağlantılıdır. Nitekim ülkemizde esas olarak bankacılık hukukunun düzenlendiği 5411 sayılı Bankacılık Kanununda da özel kanunlardaki bankalar ile ilgili hükümlerin saklı tutulduğu ve bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir.
Çalışma Alanlarımız
5411 sayılı Bankacılık Kanununun amacı, ilk maddede de belirtildiği gibi; finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kanunda, bankaların işleyişleri, yetkili ve çalışanların sorumluluklarının yanı sıra tacirlere uygulanan müeyyidelerden daha ağır maddi ve cezai yaptırımlar da yer almaktadır. Bankacılık Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak düzenleme ve denetleme faaliyetleri için ise bağımsız bir kurum olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) görev ve yetkilendirilmiştir.
Bankacılık hukukuna ilişkin uyuşmazlık konularına örnek olarak; ipotek ve teminatlı işlemlerden kaynaklanan davalar, kredi sözleşmeleri, finansal kiralama ve faktoring işlemleri, şirket finansmanı ve denetimi, Bankalar Birliği, SPK, BDDK vb. Kurum ve kuruluşların yetki alanına giren hukuki işlemlerin yürütülmesi gibi hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren bir çok husus gösterilebilir.
Önal&Önal Hukuk Bürosu bankacılık hukukuna ilişkin her türlü işlemin yürütülmesinde ve dava takibinde müvekkillerine hukuki destek ve danışmanlık sağlamaktadır.